2013. november 23., szombat

Fitt mama edzésprogram



Na ácsi ácsi ácsi.
Egy dolgot leszögeznék már most az elején: Van az, amikor fittségünkért kijárunk a szabadba mozogni, különböző órákat látogatunk vagy uszodába járunk, személyi edzővel treníroztatjuk magunkat, oda figyelve, rendszeresen eszünk válogatott ételeket, szóval erőt, energiát nem kímélve tudatosan teszünk testi egészségünkért. És van, az amikor erőt, energiát nem kímélve ellátjuk, kiszolgáljuk, világot nyitogatunk, hozzuk-visszük, szórakoztatjuk a mi kis szemünk fényét, mellyel egy időben észrevétlenül kijárunk a szabadba mozogni, különböző órákat látogatunk vagy uszodába járunk vagy ’személyi edzővel’ treníroztatjuk magunkat. Mert, hogy egy izgő-mozgó, sikongató, vibráló energiacsomag mellett egy elhivatott sportbarát is háttérbe szorítja addigi szenvedélyét. Naná, hogy a szenvedély tárgya más lesz egy illatos kis bébi érkezésével! Engem speciel mostanában nem érdekel, hogy mennyi idő alatt futom (h áhá futnám!) le a Margitsziget kört…. valószínűleg a Hajós uszinál megállnék lihegni egyet, de most életem ezen periódusában E Z V A N. Tudom, hogy a korábbi sportos időszaka is visszatér majd.

Röviddel, hogy három főre gyarapodott kis családunk, gondoltam egy kis szolid úszás csak jót tesz, de ahogy a homeopátiás orvosunk is mondta: „ a tejet adó állatot sem kötik igába” beláttam amíg anyatejen gyarapodik gyermekem, addig nem kellene ’csehlacit’ játszani.
3 éves korom óta sportolok rendszeresen, így a sportmentes napok gondolata kissé lelankasztott. De az újszülött körüli lóti-futi és az árukapcsolásos szabadidő teremtés -régi vitalitásomhoz képest másként- de fitten tartott/tart.
Szülés után nagyon azon volta, hogy elcsípve egy-egy percet picit átmozgatom magam. Esélytelen volt. Olyan fáradt, álmos voltam, hogy amikor volt egy fél óra, csak magamra!, akkor inkább ledőltem vagy, ha volt bennem még szufla, akkor inkább hajat mostam vagy a luxus kategóriába tartózó manikűr+ körömfestést választottam, mint ’unalom űzés’. És a fenn maradó 23 és fél órában észrevétlenül edzettem: kondiban tartott a lányom.
Hogy hogyan? Árukapcsolással! azaz, van ez is meg az is: ha akarod, ha nem mozogni fogsz! Ez a fitt mama edzésprogram lényege!
Elsőként lássuk, az egyes teljesen ártalmatlan hétköznapi anyai teendők, hogyan válnak a fitt mama edzésprogram szerves részévé.

Mindennapi rutin gyakorlatok
Ringatás
Ez még egy újszülött esetében is, idővel komoly izommunkává növi ki magát. A ringatás, monotóniája, biztosítja a kellő ismétlésszámot. És a gyermek -mostantól nevezzük személyi edzőnek- tesz róla, hogy ne lankadjon a lendület.
Variációk: oldal irányba, előre-hátra, le-föl, helyváltoztatással.
Az oldal irányba történő ringatás sztenderdnek mondható, az előre-hátra irányoknál vigyünk bele egy kis lábmunkát is. A le-föl verzió tartósan sírós babáknál ajánlott, de a kitörések előre váltott lábbal is szuper kiegészítő gyakorlat. A sírás szinte már agyunkba beletépő hangját tompíthatjuk azzal, hogy a térdrugózások szabályos kivitelezésére- a térd ne lendüljön a boka elé- és változó mélységére koncentrálunk. Az angol keringő kiváló kombinációja az előző három ringatási módnak, hisz haladunk előre-hátra, balra-jobbra, le-föl. A férjem volt, hogy tempós gyaloglással ringatta álomba a kórházból haza hozott kis csajunkat. Asszem’ neki is hiányzott a sport…..

Éneklés
A tüdőkapacitás növelése fontos feladat, hisz később a játszótéren néha szabadjára kell engedni egy pár hívó szót. Most a nyáron konstatáltam a játszótéren, hogy valaki ezt anno túl is edzhette, mert az általam csak sziréna anyukáknak hívott mamik életéről, gyermekük hogy létéről beszélgetés nélkül, uszkve 10-15 méteres távolságból is tudok mindent. Szóval túl sem kell edzeni magunkat. Persze a csemete szereti, ha énekelünk neki, ezt most látom, amikor már velem együtt tapsol, kopog sikongat a kellő részeknél.

Pelenkacsere
Kórházban még felügyelet mellett történik a művelet, otthon viszont jön a mély víz: egyedül, az elején napi nyolcszor legalább. Kézügyességet igénylő feladat, így az ujj ízületeket jól átmozgathatjuk. Figyeljünk a testtartásra: a görnyedő pózból lépjünk ki; vállakat leengedni, kissé hátrahúzni, mélyhát izmok alsó traktusát megfeszíteni, karokat lazán leengedni, mindez kényelmes vállszéles terpeszállásban. A pelenkacsere a kezdetekben, újszerűsége miatt leizzaszthatja az embert, később már rutin feladatnak tekinthető gyakorlat, így idővel edzhetünk a minél pontosabb, és gyorsabb kivitelezésre. Utóbbi egy non-stop mozgó gyerek esetében nem utolsó szempont.

Fürdetés
Ingyen gőzfürdő minden nap!! Igen összetett faladat a fürdetés, szükségtelen részletezni mely izomcsoportokat mozgatunk meg közben. Illóolaj nem szükséges, lélegezzük be mélyen babánk vizes hajának illatát, majd puszilgassuk át habcsók sonkácskáit.

Séta
Mindennapos tevékenység, mely jó időben kétszer is elvégezhető.
Változatok:
1. Komótos séta
2. Lendületes, sietős séta
3. Súlyokkal, piac után megterhelt séta.
Mazoisták a piacot bevállalhatják hordozó kendővel, így a cekkert kézben viszik hazáig, de az csak tényleg haladóknak. Játszóteres időszakban a sétába pihenőidőt iktathatunk be padon ücsörgéssel.

Lépcsőzés
Részemről ez már a ’ha nagyon muszáj’ kategória. Ennyi luxust megengedek magamnak. De előfordult már, hogy a még Mózes egységben fekvő gyerekemet a 15 kg-os kocsijával, 3 részletben kellett felcipelnem a HATODIK!!! –ra. Nem részletezném.

Fogócska, hempergőzés az ágyon
Figyelni a szabályos légzésre, hisz nem tudni mikor ér véget a móka, illetve a sok nevetéstől rekeszizom görcs alakulhat ki.

Játék a földön fekve
Remek alkalom comb közelítő-távolító erősítésére. Hason fekvésben farizom edzés is kivitelezhető.

Altatás

a, Ágyba behajolva: Statikus nyújtó gyakorlat. Szinte érezni, ahogy a csigolyák eltávolodnak egymástól. Vigyázni! Magas vérnyomásosok, szédülősök emelkedjenek fel gyakran; a gravitáció az összes vért a fejbe préseli!

b, Ágy mellett ülve, rácsos ágyba benyúlva: Kényelmes póz, remeke lehetőség pihenni. Ha személyi edzőnk lassan alszik el megeshet, hogy mi is elbóbiskolunk.

Szemtréning

a, Besötétített szobában: Ajtórésen át, a félhomályban figyeljük a személyi edző mozdulatait.

b, Játszótéren: Hol a gyerek?!?

c, Otthon: Tükörből, térelválasztó könyvespolc résein keresztül az edzőt szemmel tartani, mikor veszi ki ,teszi a szájába, húzza/ejti le/magára, mászik föl, ugrik le valamiről.

És a Kiegészítő gyakorlatok

1. Főzés-mosás-takarítás-vasalás-teregetés.
2. Különórák: baba úszás (inkább úsztatás), mozgásos foglalkozások, ahol háton cipelés, szökdelés, kocogás stb.
3. Felnőttes fakultatív programok: joga, pilathes stb, akármi.

Pihenőidőt tartani kötelező, így tehát:
- Mozi a barátnővel
- Színház, vacsora a férjjel
- Hobbizás
- Feladatok megosztása, önmagunkra fordítható idő teremtése
- Kellő alvás!

A fitt mama edzésprogram előnye, hogy rendszeresen végezhető és az intenzitást, a fáradtságot nem ismerő személyi edző professzionális szinten szüntelenül diktálni tudja. A korszakváltásokkal a program némileg módosul; egyes gyakorlatok kiesnek, viszont újjak jönnek helyettük.
Elsőszámú szabály: a tréner érdekei prioritást élveznek, de a ’hülyére vesszük a mamát és élvezzük végtelenségig a ringatást, simizést, karban tartást, a maratoni hosszúságú altatást’ trükköt észre kell venni időben. Gyermekünket így önállóbb életre nevelhetjük és több időt nyerhetünk vissza saját korábbi szabadidős tevékenységeinkre, ami asszem’ tejesen normális folyamat és igény.
Ám a program legeslegjobb része- akármennyire is néha soknak és vitathatatlanul szünet nélküli tevékenységnek tűnik mindez- hogy szórakoztató, számtalan felejthetetlen élményt nyújt és csemeténk legjobb pillanatinál végig jelen lehetünk és ez így van jól.
Szívből ajánlom mindenkinek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...