2012. július 23., hétfő

Gyerek-játék



Játék a konyha kövön, játék az ágy alatt, játék a hálóban a párnák között. Játék a táskámban, játék a szennyeskosárban, játék az autóban vésztartaléknak, játék láb alatt, játék mindenhol. Van elég belőlük. Néha úgy érzem sok is, ezt leginkább akkor gondolom, mikor pakolászom őket ki-be, ki-be. Aztán amikor másnál vagyunk - látva az ottani kínálatot- hirtelen azt érzem, nekünk nincs is olyan sok belőlük. De hol van az a pont, ahol már azt mondjuk elég, több játékra nincs szükség és mi az, a játékcsoda, amire még rábólintunk, és megvesszük.

 Azt hittem szívér görcsöt kapok, amikor tudatosult bennem annak tényével, hogy a három hete megfigyelt hipi-szupi babakonyha plusz süti készítő játék aukciójáról 5 perccel maradtam le. Öt perc. Huss, ennyi volt, másnál talált otthont az én kis kiszemeltem, amiről szentül meg voltam győződve, hogy ilyen kell a gyerekemnek.
Hogy hová tettük volna? …..hogy már nem lenne helye? …áhh, badarság! Beraktuk volna a Duplo és a plüssük mellé, a 3 méternyi hosszú tömött sorba rendezett könyvek után..vagy elé..vagy rá!
Lényeg hogy kell illetve kellett volna az a konyha….
Hogy miért? …hát mert fejleszt…meg szerepjáték, kreativitás, képzelőerő…meg nekem nem is volt ilyen gyerekkoromban, miért neked volt???....na, látod neked se volt! ….na szóval kellett volna…ez van.
Valami ehhez hasonló prológus zajlik le bennem, magammal - jaj de beteg - amikor magamat akarom meggyőzni arról, hogy nem élet az élet pl. terhes Barbie nélkül.

Bizony, mert a szülő néha úgy gondolja, hogy a gyerek e nélkül vagy a nélkül a játék nélkül nem fog tudni létezni, nem hogy felnőni! És amikor beszerzünk egyet ezek közül a nélkülözhetetlennek tűnő csodákból, örülünk. Nézegetjük őket. A szülinap előtt ’bejátsszuk az egyetlenünknek szánt új elektromos Hummert vagy a legújabb babát, aminek még a haját varázstollal át is lehet színezni.
Ok. Ezek a példák kicsit szélsőséges voltak, DE!  igenis –bízom benne sokan bólogattok most- van az a ’csak ezt még’ elgyengült pillanat.
 És mi’ tagadás, a játék-, és bababoltok tesznek arról, hogy ez a játékvásárlási hév- tisztán a lelkiismeretünkre bízva- bizony ne lankadjon. Mert, hogy amikor még a szerelmetes gyermekünk csak a pocakban van, már látjuk, hogy ennek a csöppségnek bizony négyféle rágóka és háromféle csörgő kell, mármint, az eladó szerint. És később, amikor már vendégségbe megyünk a bébinkkel, dermedten tapasztaljuk, hogy a szomszéd Hannának, már 3 hónapos korában ott a mászást segítő gurulós játék, 1 éves korában pedig már bekészítették neki a xilofont is, amit bizony nagy elánnal püföl a mi gyerekünk is. Szóval, van hol nyomasztani a szülőt, hogy nem gondoskodik eléggé a gyermeke fejlődéséről. Persze az ilyen helyzetekben csak azt a sok, szép színes játékot látjuk, ami nekünk otthon ugye nincs, de azt nem fogja az agyunk akkor, hogy ennyi és ilyen kavalkádra - pláne, hogyha nem is az életkorának megfelelőek a játékok- végképp nincs szükség.
Na de lássuk, hogy mik azok a játékok, kiegészítők, amikből meggyőződésem, a kezdetektől minden kisgyerekes családban legalább egy, szinte alig használva a polc mélyén pihen; ergo megvettük, mert tudtuk/azt mondták, csemeténk motiváltabb lesz a mozgásban/tágítjuk a látókörét/ színesíthetjük a fantáziáját vagy mert a szomszéd Sanyika is ilyennel játszik a legszívesebben.

Helyszín: Bababolt/ Játékbolt

Árukészlet: kimeríthetetlen fajtájú, színű, szagú, hangú játék, kellék és kiegészítő. Figyelem! Észnél lenni, mert a kínálatnak a fele sem kell igazán.
Cumi
Van latex, van szilikon, van játszó, van altató. Van világítós, van nem világítós, van karikás, van felcsiptethetős.
Zenélő, forgó játékok
Van esti altatós, van kocsiba háttámlára akasztható, van babakocsira csíptethető, van tükrös, van csillagokat a falra vetítős.  
Rágóka
Van fából, van gumiból, van vízzel töltött, van hullámosan bordázott, van pöttyözötten bordázott, van hullámosan, pöttyözötten és barázdásan bordázott. Van fogantyús, van csörgővel kombinált.
Morzsolgató kendő
Van plüss, van vászon, van zörgős anyagú, van hűthető, van melegíthető, van szagos, van figurás, van 6000-ért is.
Aztán van bébi komp, van baba tornáztató fából, műanyagból, zenélős és villogós.
Van játszószőnyeg…mondanom se kell, van zenélős, tükrös, zörgős, virágos, nyuszis, zebrás, alagutas.
Van pihenőszék, van elektromos hinta; előre-hátra, balra-jobbra hintáztatós, zenélős, 5 fokozatban állíthatós. Később jön a rendes hinta, ugrálós labda, majd a különböző járgányok, merthogy ebből van tologatós négykerekű jármű, van bobby autó, van lábbal hajtós bringa, van lábbal hajtós Chopper formájú moci, van versenyautó formájú járgány, na és akkor itt jön végül az elektromos, élethű kis Hummer is. 
Van fürdős játék: vízben úszós, csempére rögzíthető, dobálós, pecázós, buborékfújós, csempére író ceruzás -szuper- , vízi xilofon és a nemesi sarjaknak van víz tetején úszó ötórai teás készlet is !!!  
Vannak plüssök, rajzfilmfigurák a minitől a gyereknagyságúig, és az illatostól a kakálósig…nem folytatnám.
Vannak építő, színező, hallást, memóriát fejlesztő, húzó, toló, görgető, forma berakó játékok.
Ha pedig már játszótérre is járunk, akkor van ugye alap felszerelésnek; homokozós készlet, labda, majd a fűnyíró, az ugráló kötél és az aszfalt kréta.
Lányoknak opcionálisan játékvasaló, hajszárító, mikró, porszívó, baba vár, babakocsi, baba konyha.
Fiús anyák fellélegezhetnek, itt csak szerszámok szerszámpaddal, autók - szofisztikáltabb modellek kedvelőinek, markoló, dömper, mentőautó, platós- és szemeteskocsi is van.
Látható a kínálat bőséges, nem is soroltam fel még a negyedét sem és akkor még el sem értem a 3+ korosztályhoz. 
Ezek között persze van, ami jó, ha van és saját tapasztalatból mondom, a felére rá sem néz a gyerek, de változatlanul fenntartom: van, amikor hiába az észérvelés, és a belső fék, nincs menekvés; csak jön az a szülinap és elcsábulunk és megvesszük például a 3 kerekű jogger játék babakocsit. Mert hát ki tud ellenállni ennek a tündéri kis kocsinak, aminek állítható magasságú a toló karja, dönthető az ülése, az első kereke pedig 360 fokban fordul, mint az igaziaké, és akkor még nem is beszéltem a rózsaszín lábzsákról, a bevásárlókosárról, a biztonsági övről és az egy mozdulattal lepattintható esővédőről!
U.I: Ha valami rossz manó ’neadjisten egyszer csak elvinné az összes játékot otthonról, se morzsolgató, se zenélős labda, se jogger kocsi-ne felejtsük el, a gyerek legjobb játéka még mindig meg maradt, saját magunk. Jó időtöltést! 
Borsaborsa



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...