2012. november 15., csütörtök

Az ágyban




A lomha sötétségbe egy éles hang hasít bele. A fülemben hirtelen légkalapácsként kezd lüktetni az agyamat friss vérrel ellátó aprócska ér. Dob. Dob. Dob. Dob. Halk neszezéseket hallok; egyre közelebbről. De az ágy melege, az álom naiv tudatlansága ismét kezd visszahúzni abba a puha, félhomályos, hajnali lebegésbe, kiiktatva minden valós élethez köthető realitást.
Az első csapás 5 óra 52 perckor ér. Az oldalamban, valahol a lengőbordáim között tompa fájdalom kezd útra kelni, mely amilyen váratlanul ér, olyan gyorsan szökik föl a tudatomba, bekapcsolva ezzel egy vészcsengőt; a párnát húzd a fejedre szorosan!
Ekkor érezem, hogy egész testével rám nehezedik. Diadalittas kiáltás kíséri minden mozdulatát. Nincs súlya, így hagyom, döntse el mi legyen hajnali hadjáratának következő állomása: nem mozdul. Kivár. De mivel bennem emberére talál szisztematikus kínzójátékával, én is csak csöndben lapítok. Lapítok, és titkon remélem, hogy más áldozat után néz. Nem pazarolja az idejét. Egy határozott lökéssel - harci kiáltások közepette - egyik oldalamról a másikra lendül át, újabb gyenge pontot keresve takaróba bugyolált testemen. Az újabb támadás viszont szelíd erőszakként folytatódik. Monoton rázkódások, puffanások rázzák meg az ágyat. A kéretlen trambulinozás ritmusai, mint autóban utazó gyermeket újra visszaringatnak az ekkor már csak foszladozó, ám de tíz körömmel visszatartott álomvilágba.
Valahonnan messziről ismét hangok hívnak vissza a valóságba: „Mama, mama!…nyisd ki a szemed! Ébredj föl!..mama…mama”- és már bontaná le rólam a pajzsként arcom elé tartott párnát a másik álomtörő, aki időközben felmentő seregként csatlakozik a trambulinozó kis szekatúra mellé.
Hajam függönyén át álmosan belepislogok a párnába. Már csak halványan érezem az éjszaka illatát, megpróbálom bemagyarázni magamnak, hogy ez is csak egy álom és még nincs itt a reggel, nem bizony, még nincs itt….
-...maaamaaaa, maaaaamaaaa reggel van…nyisd ki a szemed! –és már ketten próbálják lecibálni a párnát a fejemről. Menekülés képpen a takaró alá bújok, de ekkor harcmodort váltanak. A hátamon ugrálnak, a vesémbe könyökölnek. Búvó fészkem több helyen megsérül és a hideggel az ellenség is kezd beszivárogni. A hajnali félhomály ellenére kitisztul minden körülöttem, pulzusom felveszi nappali tempóját.
Takaró-pajzsom egyik résén észreveszek két meztelen talpacskát. Hezitálásra nincs idő, így az utánozhatatlan mandzsettaigazító námber van James Bondtól kapott leckék, legveszedelmesebb fegyverét bevetve egy váratlan fogással bal kezemmel összefogom a talpakhoz tartozó bokákat, jobb kezemmel a deréknál megragadom ellenségem és egy hirtelen húzással a takaró alá rántom a kuncogástól rázkódó gyerekcsomagot. Társa önként követi végzetébe tudva, hogy innen már nincs menekvés. Üldözőből üldözött lesz, támadásból teljes megadás lesz, mert jöhet csikizés, babanyak harapdálás, kergetőzés takaró alól ki és vissza, egy percig se bánja.
6 óra 11 perc. Kezdődik a nap. Egy percig se bánom.
Borsaborsa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...