2013. június 19., szerda

Ágyrácsból asztal, S.K.




Egy szekrény átalakítása miatt, pár hete egy asztalos járt nálunk. Miután a karácsonykor készített fehér macskák alapanyagából, a leselejtezett ágyrács lécei egy szép kupacban álltak a szoba egyik sarkában, a leleményes asztalos megkérdezte mi a tervem velük. Vázoltam, hogy van, lesz helye, hisz valamit mindig csinálok, na de a lényeg az egész beszélgetésben a végén jött, mégpedig, hogy az én IKEA-s ágyrácsom magasan a legjobb áron kínált léc ’alap’ a piacon, mert, hogy az asztalos kedvezményes nagykeres ára is magasabb, folyóméterre leosztva. Azóta a svéd áruházba nem csak komódért, kanapéért járok, hanem ágyrácsért is, ágy nélkül.


Az asztal hozzávalói:
-         12db 70x7 cm-es natúr fenyő léc
-         egy csomag csavar (28 db minimum)
-         4 db asztal/szekrény láb
-         vizes bázisú fehér festék
-         vizes bázisú festék tetszőleges színben
-         ecset, fúró, csavarhúzó
-         csiszolópapír

Vágassuk a léceket egyenlő hosszúságúra. Én ismét az ágyrácsokat használtam, ami adott volt; a gyerek kinőtt ágyából kerültek ki. Tizenkét lécből tízet kétszer fess le fehér festékkel, kettőt pedig egy tetszőleges színre. Miután megszáradtak, nyolc darab fehér és a két eltérő színű lécet rendezd sorrendbe, úgy ahogy az asztal lapját látni szeretnéd, az aljukon számozd be őket és rajzold elő az összeillesztő két léc helyét.
Ennél az asztalnál nem akartam szabályos formát kialakítani, így eltolva helyeztem a léceket egymás mellé.
A lécek végeit és a két szélső lécnek a külső élét csiszold meg csiszoló papírral, így egy kis rusztikus beütést kap az egész.
A számozás és az előrajzolt vonal alapján újra illeszd össze az asztallap elemeit. A kimaradt két fehér lécet az asztalka szélességénél kicsit kisebbre szabad ki, és rajzold elő a csavarok helyeit. Minden léc kap egy csavart, amelyeknek a helyeit fúróval érdemes előfúrni, így könnyebb behajtani a csavarokat.
Ha mindet felcsavaroztál, vedd elő a lábakat - én az egyik, hát mit ad Isten szintén IKEA-s szekrény lábait használtam – és jelöld ki a helyeit, majd csavarokkal rögzítsd őket.

Ez az asztalka 70x70 cm-es.
A projekt inkább időigényes, minthogy macerás és nagy szakértelmet igénylő munka lenne.
Csak bátran tessék hozzálátni! Nem hogy spórolsz, mert, hogy esetemben minden volt otthon - léc, fehér festék, egy másik szín a lakás festéséből megmaradva és még lábak egy régebbi szekrényről – de meglátod, irtó egyszerű az elkészítése és az eredmény, hogy az utolsó csavarig te készíted el az asztal, külön öröm!
Jó munkát!

Üdv, Borsaborsa 




További ötletekért ugorj fel a Facebook oldalamra.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...