2010. május 16., vasárnap

Rízspapíros pohármécses


 Két hete beindítottuk a balatoni menetet! Hát hova vágyjon az ember lánya ezeken a napsütéses májusi hétvégéken, ha nem a magyar tengerhez, persze, ha nincs orkán, mínusz nyolc fok és egy csendes sodrású csermely az utcánkban. Na de ennek is egyszer vége lesz.
Viszont a Balaton, az örök! Egyik barátnőm angol férje például nem érti, mit imádunk ezen az iszapos, egyre sekélyebb, de annál átlátszatlanabb vizű tavon. Hát mit, kérdem én?? Azt, hogy ez A BALATON.

Hol töltöttem gyerekkorom jól megérdemelt vízparti nyaralásait? A Balatonnál.
Hol fulladtam majdnem vízbe, mert rám tolták az ágybetét méretű kék- piros szövetmatracot? A Balatonnál.
Hol zabálhatjuk magunkat degeszre hekkel és kolbásszal egy szál fürdőruhában? A Balatonnál.
Hol jó a végeláthatatlanságig gyalogolni befelé a vízben, élvezve a fél km-en át tartó, szinte már Hungarikumnak számító 60 centis vizet? Hát persze, hogy a Balatonnál.
Szóval nincs nyár Balaton nélkül. Ám de idén belehúzunk, ugyanis vettünk egy darabka nyarat magunknak a mi kis magyar tengerünknél. Szóval lehet rendezni, tervezni, virágágyást gondozni, ipari mennyiségben festeni, falat bontani és rakni, gyereknek homokozót építeni na és persze dekorálni!! Ezt gondolatban már elkezdtem, annak ellenére, hogy még egy szöget nem húztunk ki vagy vertünk be a falba, de a teraszon már tudom, mivel fogom a parti szúnyogokat egy kis friss szomszédi bemutatkozásra invitálni.


Hozzávalók:
- 4 db különböző színű rizspapír (napsárga, naracssárga, zöld és rózsaszín)
- 4 db egyforma magasságú pohár
- 4 db teamécses
- 1-1 méter narancssárga farkasfog, vékony napsárga, padlizsánszínű és narancssárga szaténszalag
- 1-1 méter pink, zöld, citromsárga, narancssárga vékony zsinór
- rózsaszín-fehér kockás 1 cm-es szalag, zöld-pink szalag, vékony, fehér organza szalag
- fa-, fém és/vagy üveggyöngyök
- olló, ragasztó, vonalzó

Első lépésként mérjük le a pohár oldalmagasságát és számítsunk hozzá egy kis ráhagyást. Ez a pohár aljára való ráhajtáshoz szükséges. Mérjük meg egy madzag segítségével a pohár szájának körtérfogatát. A mért madzaghosszúságot helyezzük vonalzóra. Az így kapott érték és az oldalmagasság alapján, vágjunk ki 1-1 téglalapot mindegyik rizspapírból. A pohár peremét ragasztózzuk be és a papírt simítsuk rá, ügyelve arra, hogy egyenletesen fedje be mindenhol a felületet. Érdemes olyan ragasztót választani mely vízre oldódik, így a poharakat később újra használhatjuk, ha már meguntuk ezt a kompozíciót. A ragasztásnál figyeljünk arra, hogy a papír kifeszüljön. Egyszerűbb a dolgunk, ha olyan poharat használunk, amelyik nem bordázott, így fix, hogy szép egyenletesen illeszkedik a papír. A díszzsinórokat használjuk a díszítő elem alapjának. Elsőként ezt rögzítsük, de csomózhatjuk is; variációk széles tárháza kínálkozik. A szalagokkal szintén bűvészkedjünk kedvünk szerint. Mint sok esetben, így itt is él az arany szabály: használj bármit, bárhogy, ne kíméld a fecniket, maradékokat sem! Ennél a díszítésnél is olyan szalagokat használtam, amik más munka után maradtak meg feleslegként. Ha elkészült a díszítés, helyezzünk a pohár aljába teamécsest, és már kész is a nyáresti hangulatvilágítás.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...