2014. szeptember 5., péntek

A tojástartó második élete vagyis készíts virágot belőle



Lehet mondani, hogy nem átlagos egy nőtől, hogy a barkácsáruházak festék osztályán, fa árudákban vagy csavar szaküzletekben tölti el a szabadideje tetemesebb részét, de nálam ez már csak így alakult. A táskák, cipők után/mellett/előtt egy szép deszka vagy egy kovácsoltvas kampós kerítéselem beszerzése legalább akkora öröm -mert nőként is működök azért- mint egy szép táskára rábukkanni. A hobbi már csak ilyen. Persze a végtermék is óriási örömöt ad, de maga a folyamat ( legyen akár az főzés, keresztrejtvény fejtés, pecázás) na az lelazít, áthangol, kikapcsol, újratölt. Ezt az érzést legjobban a gyerekek ismerik, hisz napi tevékenységük jelentős részét az örömmel teli boldog játék tölti ki.
Mivel nekem játék a barkácsolás, ők meg megveszve azért, hogy csak egy kicsit is hozzányúlhassanak a szerszámokhoz, ecsetekhez akármikhez, gondoltam legyen valami együttes dekorálás is. Vas és fa áruda helyett most a változatosság kedvéért piacon hajtottuk fel a hozzávalók legfontosabb elemét: tojástartót kunyeráltunk a piaci kofáktól.



A tojástartó élete nem ér véget bizony, akkor amikor kifogy belőle a tojás. Virágot lehet belőle készíteni. Mi ajándéknak szántuk őket. És ez a tuti három az egyben örömforrás: a szülő örül, hogy valami kreatív, készségfejlesztésben sem utolsó, finommechanikus mozgást gyakorló tevékenységet folytat a gyerek, ergo tanulva játszik. A gyerek azért örül, mert legálisan használhatja az ollót, fülcimpáig festékes lehet, hisz anya mondta festeni MOST lehet. És a megajándékozott kisbarát, rokon, óvó néni (mi nekik készítettük) is valami olyat kap, ami nagyon sajátkészítésű és nem szokványos.


Hozzávalók:
-         tojástartó
-         képkeret
-         akrill festék
-         színes szalagok
-         színes papír
-         belül drótszálas zöld zsinór, de a sima zsinór is jó
-         ragasztó pisztoly, olló

Első lépés
Elsőként gyűjtsd be a tojástartót. Nagymamámmal ellentétben, akinél méter magas oszlopban álltak a tojástartók a spájzban, nálam egy darab se kerül megőrzésre. Így a projekt legnélkülözhetetlenebb hozzávalóját a piacról szereztük be, ingyé’ ;)

Második lépés
Ollóval vágd ki a tojás beülőket -legyen ez a neve most- és az éleit kerekítsd le, vagy cakkozd be épp úgy, ahogy szeretnéd, hogy a leendő virág szirma álljon.


Ha ezzel készen vagy, jöhetnek a gyerekek.


Harmadik lépés
A virágok kifestéséhez a Pentart akrill festékeit használtuk. A pasztell árnyalatok skálája bőven ad lehetőséget az összeillő színek kiválasztására. Rózsaszín, jégkék és elefántcsont színt választottunk.



A festésben profik a gyerekek, annyira hogy a saját fülcimpa észrevétlen megfestésének módszerét is ismerik, úgyhogy így felnőttként még nekem is van mit tanulnom tőlük.



Negyedik lépés
Amíg a kicsik dolgoznak a papírvirágokon, addig a képkeret belsejét fessük le mi felnőttek.
Az Ikea NYTTJA keretét szereztem be, ehhez a dekorációhoz. Kivettem az üvegét, és a belső kartonlapot a szintén Pentart-os akrill festék szürke színével festettem le.
Mire megszárad, addigra az alkotó gyerekek is végeznek a festéssel.


Ötödik lépés
A virág szárát készítsd el a zöld zsinórból. Ha drótos, akkor tekerd össze egy kicsit így vastagabb lesz a szár, ha drót nélküli, akkor vedd szimplán. Köss a kész szárra egy szalagból masnit, ez lesz a dísze. Ha kész vagy, ragaszd fel ragasztó pisztollyal az egészet a képkeretbe. 


Rendezd a szár köré a virágokat is és lényegében kész is van a virágcsokros kép.



Én lentre, egy papírfecniből gyártottam egy kis címkét. Erre írhatod a kis alkotók nevét vagy dátumot vagy valamilyen személyes üzenetet.


Nálunk az ilyen időtöltés űberszuper kedvenc program, úgyhogy a jövőben biztosan hozni fogok még ilyen tapicskolós gyerekbarát projekteket ;)

Szép napot,
Borsa



Ha tetszett a mostani DIY projekt, nézd meg a korábbiakat is vagy ugorj fel a BorsaBox FACEBOOK oldalára további ötletekért,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...