Ez a süti, több szempontból joggal érdemli az aduász jelzőt.
1. Nagyon gyorsan elkészíthető.
2. Nem kell bele extra hozzávaló.
3. Bármilyen alkalommal bevethető (ebben beletartozik a
’csak úgy’ alkalom is JJJJ).
4. Még a fehéröves, kezdő konyhatündérek is, mint én pikk-pakk
el tudják készíteni.
5. Ha a gyerek már kezdené kiverni a balhét, hogy miért a
konyhában dekkolunk, miközben vele brummoghatnánk az autópályájánál, 2 in 1
árukapcsolással bátran bevonhatjuk az egy méter alattiakat is egy kis
konyhapult maszatolós buliba (délelőtti nagy közös játék garantáltan kipipálva).
6. Talán a legfontosabb: szemtelenül finom!
A német sprudel szó
jelentése ásványvíz. Értsd ezen a bubis vizet. És mivel a süti neve is a
legfontosabb hozzávalót viseli, így a tészta keverése közben törekedjünk arra,
hogy a szénsav által képzett könnyű tészta állagot, minél inkább tartsuk meg.
Ennek érdekében egy kavarással se többet forgassunk rajt, mint amennyi
szükséges az egységes tészta elkészítéséhez.
Hozzávalók:
500 ml cukor
250 ml olaj
1 zacskó vaniliás cukor
5 db tojás
1 csipet só
500 ml búza finom liszt
1 zacskó sütőpor
200 g darált dió
2-3 nagy kanál kakaó
250 ml szénsavas víz
Elkészítés:
A cukrot, az olajat, a vaniliás cukrot, a tojásokat, a sót
összekeverjük a robotgéppel. Csak addig kell keverni, amíg szükséges. Habos ne
legyen.
A lisztet, a sütőport, a darált diót, a kakaót és a vizet
hozzákeverjük. Az így kapott tésztát is csak addig kell keverni, amíg egységes
nem lesz.
A sütőformát kivajazuk, lisztezzük, majd mehet bele a
tésztakeverék. A 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 55 percig kell
sütni.
Sütőtől függ, hogy az 55 perc elég-e vagy esetleg sok-e.
Érdemes ezért 50 perc után letesztelni egy fa pálcikával, hogy hozzá ragad-e
még a tészta vagy már nem és teljesen átsült mindenhol.
Jó étvágyat!
Borsaborsa